marți, 27 aprilie 2010

Somnoroase pasarici

Cel mai grozav lucru in viata si cea mai mare realizare a omului mi se pare somnul. Desigur ca pentru a ajunge la concluzia asta e necesar sa te mai si trezesti din cind in cind, dar nu mai mult decit pentru a trage o pisare in chiuveta si a te scarpina/a scarpina pe altcineva la coaie.

Lumea isi aduce aminte de obicei doar de persoanele care au lasat ceva in urma lor. O poezie, o statuie, un refren iti cumpara un loc de veci in “cunostintele generale”, dar inafara de cite un gind razlet, daca nu apuci sa beneficiezi de apreciere inca din timpul vietii, ce folos ai de amintirea altora cind zaci in lut? Iti umple burta elogiul plebei dupa moarte? Te ridica di morti? Participa calitativ la viata ta? Nu, pentru ca esti mort deja.

Sa zicem ca nu esti artist, esti doar familist si lupti din rasputeri sa asiguri pruncului o viata lipsita de griji. Va avea el/ea grija sa te umple. Te spetesti sa-l tii in scoli pina la batrinete pentru a fi pregatit sa dea piept cu viata si cind termina de studiat e prea plictisit sa se mai apuce de ceva. Cel mult se casatoreste si-ti aduce in casa nora/ginerele, care fie te otraveste, fie te baga in azilul de batrini.

Asa ca decit sa slujesti o viata intreaga bancii, familiei, lumii intregi, cred ca e mai util sa dormi fara masura. Somnul e printre putinele lucruri cu care ramai in viata. Mincarea si bautura o elimini la un moment dat, faima si averea sfirsesc dinaintea lutului, dar somnul continua. Nimeni nu ti-l poate cere imprumut, nici face cadou. E atit de intim, incit ai putea avea fantezii erotice mai intense cu somnul decit cu femeia care ti-e draga.

Imi place sa dorm pe mijloacele de transport publice sau private, in pat, in fotoliu, in cada, la cursuri, la job. Mi-e ciuda ca nu pot dormi in timp ce umblu, dar din cauza asta mi-am limitat plimbarile la strictul necesar. Fiecare clipa de somn furata activitatii mi se pare o biruinta ce merita sarbatorita cu alte clipe de somn.

Si cind ma refer la somn nu ma gindesc la cel de frumusete, care pare o datorie estetica pentru a-i multumi pe ceilalti, nici la cel de noapte care te pregateste pentru o noua zi in robia familiei/serviciului, ci la somnul de zi. Somnul de placere. Somnul din perioada cind ceilalti se spetesc sa-si faca un nume/o casa/o situatie.

E somnul prin care te desprinzi de vulg si-ti declari superioritatea, somnul prin care ii futi in gura pe cei cu rate la banca, pe corporatisti, pe cei care cred in “cine se scoala de dimineata…”

6 comentarii:

 1. si daca mai ai si vise in timp ce dormi....q.e.d...

  RăspundețiȘtergere
 2. bagatorul in azil30 aprilie 2010, 12:28

  Mare lucru azilu' de batrani... stiu pe unu/unii care se tem teribil de el. Din pacate, a dormit putin la viata lui/lor de pana acum. Ma indoiesc ca va recupera de acuma. (Plurarul folosit mai sus e doar pentru a-i induce in eroare pe ceilalti).

  RăspundețiȘtergere
 3. Bah buha, tu nu mai scrii nimic?
  Ai murit in pula mea?

  RăspundețiȘtergere
 4. Bună Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
  Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
  Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
  Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
  Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
  Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere
 5. Mai, nici sa tragi un pui de somn de citeva luni nu poti...
  Ma spal pe obraz si revin, ok?
  ...si nu am murit in pula nimanui. De-ar fi sa mor undeva, as alege sa fie intr-o pizda.

  RăspundețiȘtergere