luni, 29 iunie 2009

ANTIantimanea

Maneaua o ajuns la noi un fel de gen muzical national, la fel cum sarmalele, in negura vremii postmoderne, s-o trezit specific romanesti. Pe linga faptul ca in vecini is 4/5 tari care practica aceleasi apucaturi (specifice?!), mai lipseste sa traga la vatra capsunarii ca sa facem din corrida sport national romanesc de traditie si eventual romanii macaronizati pentru a realiza ca pizza, la fel ca vesnicia, s-a nascut la sat. La noi in sat.

Dincolo de deschiderea noastra spre valorile culturale universale, ma preocupa in special soarta manelelor in perceptia romanilor. Cum ziceam, un segment lat si gros, la fel ca bratarile si lanturile de aur dimprejurul menestreilor ce le fac cunoscute, nu reuseste sa digere altceva decit manea. Pe linga ei, s-a format un soi de front al pseudointelectualilor care au scornit un trend antimanea. Io, pentru ca am doua perechi de coaie, intre toti acestia ma autocataloghez ca ANTIantimanea. Acuma, cu treaba buna, m-apuc sa-mi argumentez alegerea.

In primul rind ca forma de exprimare CONTRA, antimanelistii nu propun nimic, decit refuzul manelelor, pe cind manelistii dau dovada de o profunda cunoastere umana. Sentimente precum iubirea, in diferite forme, de la dorinta la adoratie, de la neimplinire la suferinta despartirii, parcurg, precum firul rosu naratiunea, mare parte din opera artistilor autohtoni. Pe linga dragostea pentru persoane, manelistul cultiva si dragostea de neam si tara exprimata mai ales prin dorul de patrie si descrierea negativa a traiului intre straini. Dr. Costi Ionita in lucrarea sa Mare e lumea realizeaza un studiu comparativ intre dimensiunile planetei si calitatile unice ale romanului.

Apoi manelistul, dincolo de sentimente, acorda studiului si pregatirii intelectuale o atentie particulara. La fel cum in Renastere exista un ideal al personajului enciclopedic(Leonardo da Vinci), in Manelism, multiplele aspecte ale cunoasterii vin puse dinaintea discipolilor insetati. De aici rezulta clar si preferinta unor maestrii pentru nume precum Universalu`, Mondialu`, Planetaru`, Continentalu`. Guta dezvolta tema basmului in opera Sunt un Fat Frumos, Liviu denota o pregatire uimitoare in domeniul astronomiei cu La lumina stelelor, iar Brandy ar merita difuzat in heavy-rotation pe Traveling Channel cu Pe tot globul.

Cu toate ca pregatirea manelistului depaseste normalul si banalul nivel de cultura al omului de rind, el nu ramine inchis in turnul de fildes al geniului pustiu, ci dovedeste si o cunoastere precisa a cotidianului, a materialului si a financiarului. Nicolaie Guta, Cristi Dules & Fero expun in eseul Am reteta banilor tocmai aceasta calitate a artistului manelist.

Datorita exceptionalitatii dezvoltate in decursul unei vieti alaturi de oameni de rind, nu se putea ca universul manelistului sa nu fie invadat de oameni marunti, invidiosi si circotasi(cum is antimanelistii). Acestia sint denumiti cu termenul generic de dusmani si le este dedicat un procent ridicat din creatia oamenilor de geniu manelistic, intrucit si numarul lor depaseste bunul simt antagonist. Pentru aprofundare recomand o auditie atenta a nuvelei Am o mie de dusmani a glasuitorilor Adrian de Vito & Copilul de Aur.

Neputind suporta vitregiile vietii si gindul la dimensiunile reduse ale acesteia, lumea a cautat de-a lungul timpului remedii. Elixirul vietii este formula care exprima rezultatul fictiv al acestor cautari. Manelistul nu cauta in zadar cai verzi pe pereti, ci atribuie bauturii caracteristicile leacurilor in discutie. Se bea de bucurie cu prietenii, se bea de suparare ca te-a lasat muierea, se bea ocazional, se bea zi de zi. Cind nu se bea, se plinge, intrucit lacrimile si plinsul sint supapele de defulare ale oricarui manelist care se respecta.

Dinaintea complexitatii manelei, cuvintele-mi sint doar umbra si vis, dar cu putinul meu, am tras in brazda vremurilor noastre plugul argumentelor pentru a sugera ca nu e de-ajuns sa te declari antimanea pentru a te simti cu un cap mai sus ca cei din jur. Atit.

6 comentarii:

  1. Hai recunoaşte că titlul l-ai copiat de la mine !!! :P. Abordarea e diferită recunosc, dar titlul e al meu !!! 10 beri te costă copydreptul...Sunt ofuscat la maxim. Nu cred că voi mai dormi 10 nopţi la gândul că altul ia laurii de pe munca mea :))

    RăspundețiȘtergere
  2. ^ ce scump lucrezi :))
    mno, Buha, ia zi, pe cand iti scoti maneaua =)) ?!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Moroi: Sa ma tai imprejur daca te-am furat! Oricum, daca o fi sa stationam in acelasi bufet, om face cumva sa zdrobim alea 10 beri laolalta.
    @Alex`andra: Io cind scot, scot direct Best of si Greatest Hits. Apoi ma las de meserie.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu nu sunt nici pro nici contra, pur si simplu ii urasc din tot sufletul in tacere. oricum nu pot sa fac nimic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Veritabila analiza contextuala. Feliciari pentru dozaj.

    RăspundețiȘtergere