vineri, 19 decembrie 2008

Criza panonica

Exista in imaginarul romanesc niste tipologii referitoare la realitatile vecine. Panonice. Si de obicei, intensitatea lor ii invers proportionala cu nivelul cunostintelor despre chestiunea in discutie. De exemplu` guiasu`. Pe unde rasfoiesti o carte de bucate, o rubrica gastronomica la gazeta, dai de traditionalul gulas unguresc. Poate gresesc, insa toti ungurii cu care am comunicat si mi-o pus blidu` dinainte, i-o zis guias si nu gulas. Apoi mai ii fantezia muierii unguresti care strabate cotlonul erotic al creierului masculin si despre care imaginarul a ajuns sa concluzioneze ca are pruna orizontala. Poate de la statul pe saua cailor hunilor in goana catre teritoriile actuale. Mai ii fantezia ca la unguri se traieste mai bine ca la noi(care ii indreptatita oarecum) si nu in ultimul rind ca stau cu ochii pe Ardeal ca pe butelie, sa-l ia inapoi.
Dincolo de fantezii, mai exista si starea actuala a Ungariei. De paralizie. Si nu metaforica. Zeci de mii de oameni din cadrul invatamintului, sanatatii si cailor ferate s-au apucat sa trindaveasca cu pricina, adica sa astearna greva in batatura panonica.
Alaturi de cei pomeniti, si angajatii aeroporturilor din capitala s-au lenevit in semn de solidaritate cu frinarii si deja cind e vorba nu numai de 2, 3 trenuri care nu ies din tara, ci de vrabii metalice care au in spate companii ce pierd bani la fiecare intirziere, ca sa nu pomenim de anulari, trebusoarele stau diferit.
Asa ca, fara sa zaca mult pe ginduri, stapinii nemti ai aeroporturilor din Budapesta, au adus citeva zeci de grecotei cu nas subtire sa rezolve (cel putin temporar)criza. Ungurii au sarit in sus ca piscati de poprika la fundic, protestind. Cu toata dreptatea ungurilor in mina si necazul lor in suflet, tin partea neamtului care decit sa-si spurce obrazul si sa-si fure caciula, mai bine trimite la pascut nea pe circotasii autohtoni care la rindul lor au lasat cu buzele inflamate si jale-n suflet si portofel oameni de bine prin sali de asteptare.
Democratie si UE v-o trebuit, ia de-aci democratie si UE! No, ii bine amu`?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu