miercuri, 6 mai 2009

Limbutii sportivi

M-am uitat aseara la meci ca era Cempions Lig si ca decit sa sa frec coceanu` in fotoliu, mai bine scald retina cu o competitie. Aia de la noi care haituiesc un ceas jumate mingea nu-s vrednici nici sa suga madularu` la englezoii care-o dat nume sportului, asa ca dincolo de faptul ca echipele romanesti ies mereu printre primele pieptanate de orice concurent, sa fie dupa mine, le-as interzice din start sa concureze ca-s sub pragul calitativ ingaduit de bunul simt. Cind vezi, in schimb, englezoii ca se dau de ceasul mortii, parca-ti vine sa zici ca-si merita banii aia multi cu care-o fost luati din tirg.
Elementul deranjant care ramine sa futa meciu` is comentatorii romani. Jucatorii o ramas la vatra, arbitrii isi negociaza spaga si cautiunea, dar comentatorii o ramas pe unda si debiteaza numai gateje fara sens. De fapt, la calitatea cu care-s obisnuiti, nu au capacitatea concreta de a face altceva. E ca si cum i-ai cere unui labar sa-ti povesteasca doua reprize cu pauza de-un sfert de ceas intre ele, despre pizda si futai. Hai, ca are fantezie, mai scapa o idee, se mai repeta, dar in scurt timp ramine in pana. Asa si astia, parca fac verbus captivus.
Una din chestiile pe care nu le pricep ii de ce cind joaca Manchester United, coiul ala de la microfon trebe sa-i zica Man United. Ii prea lung cuvintul sa-l pronunte intreg? Nu retine toate literele? Sa-i lase careva o fituica cu numele despartit in silabe. O fi oare trendy? Atunci de ce nu bagam si la noi moda asta? Cum suna Rap Bucuresti, Un Craiova, Gloria Bis, sau Unirea Urz?Apoi nu vad sensul la a cunoaste zilele de nastere ale unor jucatori cu care nici nu ies la baut, nici nu povestim despre femei impreuna. Cu ce-s io mai cistigat stiind ca ala are ziua in 31 februarie si ma-sa lucreaza la o brutarie? Io ma uit la el cita vreme ma impresioneaza ca sportiv. Nu vreau sa-l agat, nici sa-mi fie nas la nunta si cu atit mai putin sa-i cunosc viata privata.
Mai is si statisticile alea combinate cu superstitii, dupa care daca ne-am lua, ar trebui sa ne taiem fiecare cite un coi si cu el in palma sa nu mai urmarim fotbal, ci campionatul mondial de lapte gros. De 5 ani X nu a pierdut pe teren propriu, aialalti de 4 luni joaca in scaune cu rotile, iar arbitrul tine post negru pina la primul fault, ca sa-i dezlege cununiile la fiica-sa. Ce legatura au balariile astea cu jocul? Ii ca si cum ai zice io nu m-am cicat imprastiat pina cind am avut prima diaree si de atunci il fac si moale si tare si sugrumat.
Din ciclul ineptii pentru natiune, mi-amintesc porumbelul lui Manchester nu-i este rusine sa se apere cu intreaga formatie, chiar daca este cistigatoarea Champions de anul trecut. Pai, daca a cistigat acum un an, ar trebui sa-i fie rusine? Sau care-i spilu`? Daca esti bazat lasi poarta goala si mergi pe tusa la un mititel, la o aripioara, la o halba cu clabuc la gura? Mi se pare tipic romanesc. Ba, pe astia-i facem la namol. Si o venit meciul cu Insulele Feroe si tremura fecala in toti sa nu ne facem de mindra minune cu echipa postasilor si-a hornarilor.
In concluzie, vazind ca de jucat nu sintem in stare, de arbitrat nici atit, comentariile is mai slabe decit replicile din telenovele, ma gindesc ca ar fi de dorit sa importam comentatori straini, ca la fel am facut si cind am avut nevoie de regi si uite ca a functionat, Romania stind la apogeul istoriei nationale in vremurile lor. Si daca cumva comentatorii astia nu misca in limba mioritica, sa aduca translatori, da` si astia sa fie straini ca altfel ascultam ce mi-o fost dat s-aud intr-un film. Era un nigar care-o zis no more apartheid si ala cu tradusu` o bagat gata cu apatia.
Atit.

Un comentariu: