duminică, 31 mai 2009

Vis fierbinte fara minte

Se zice ca doua lucruri se platesc in viata:domnia si prostia. Daca domnia apartine exclusiv celor care si-o permit, prostia ii incearca si pe calici si-i face sa achite taxa.

Mi-o venit gindu` asta urmarind niste stiri despre nigari. Nu aia care vind posete si ochelari de soare in orasele Europei, ci despre cei ramasi la vatra africana sa-i fugareasca leul prin desert. O gramada de persoane si organizatii se indeamna sa faca bine la 5000 km de casa uitind de cersetorul de pe strada lui. Altii, mai cu singe-n puta, se vaccineaza si asuda la fata locului ajutind omul cu pula lunga. Desi i-am vazut doar in filme, is convins ca exista si cei care profita de pe urma confuziei africane si asigura viitorul pruncilor mirsavind in cirdasie cu nigarii.

Majoritatea clipurilor care prezinta necazurile Africii, propun imagini de copii, pentru ca de copii le e mila tuturor, mai ales daca-i vezi bolnavi si rupti de foame. Dincolo de publicitate si tragicul situatiei, stind strimb si judecind drept, a cui e vina? Europenii si mai apoi neo-europenii, adica americanii, o pretuit omul negru in masura in care putea sa lucreze. L-au vindut, l-au cumparat, l-au colonizat. In acelasi timp pe paminturile lui au ridicat infrastructura si desi-l pisau in cap, cel putin ii dadeau un sens existentei. Nigarii nu au pretuit statutul de sluga si au alungat factorul civilizator. Au distrus in mare parte rodul muncii acestui factor si s-au apucat de razboi civil. Dupa plecarea colonistului muzungu, nigarul desi sede pe aur, diamante si petrol, nu e capabil sa construiasca de capul lui 2 pasi de sosea, un port, sau sa se inteleaga cu cei din satul vecin decit in franceza sau engleza. E de luat in seama situatia Africii de Sud, care-si datoreaza superioritatea nivelului de trai fata de alte tari africane indaratniciei burilor de a-si parasi colonia. Interesant si faptul ca desi alungat omul alb, Europa devine pe zi ce trece mai dalmatiana din pricina exodului african masiv.

Revenind la copiii bolnavi si rupti de foame a caror priveliste sperie si induioseaza, nu ma rabd sa nu-mi pun intrebarea. Daca le lipseste mincarea, medicamentele si cele necesare unui minim trai decent, de ce noii lor stapini cu pielea de aceeasi culoare si miros, cheltuie fara numar cumparind arme si intretinind razboaie civile fara sfirsit? O varianta zice ca imperiastul alb la piele intretine aceasta tensiune in vederea profitului. Probabil. Insa cu siguranta nimeni nu te poate forta sa inarmezi minori si sa pornesti cu ei la purificare etnica daca tu nu-ti doresti asta.

Tilcul platii mi se pare ca sta in zicala cu care am pornit. Nu e vorba de rasism si nici de domnie…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu