sâmbătă, 20 decembrie 2008

Batausul filozof

Pe cind ma jucam inca cu puta in nisip si ma inhaitam cu bagabontii de pe ulita sa batem mingea de portile vecinilor si sa le suretim capsunile din gradina, desi puscam de vitejie, tat ma cufuream cind unu` mai mare se uita incruntat la mine. De aci o pornit treaba ca daca nu esti in stare sa sari la grumazu` cuiva, aduci pe unu` mai tare. Ba, tu ma bati, da` io vin cu tata, care te rupe. Nici celalat nu se lasa. Ba, daca tu-l aduci pe tata-tau, io vin cu varu-meu din armata care are pistol si va-mpusca pe amindoi. Cind la o vreme gatam de enuntat arborele genealogic, se ajungea la bazatii cu brandu` mare. Si daca io-l aduc pe Rambo, il face praf pe varu-tau cu tot cu pistol…
Dintre barbatii astia cu doua perechi de momite, io eram ala care-l invoca pe Arnold. Arnold minuia pumnu`, brandu`, mitraliera si cureaua lata de ma udam tot de admiratie, desi nu-s muiere. Altii promiteau solemn sa-l aduca pe Van Damme sa ne rezolve baiurile si sa priponeasca vrajmasii ulitei. Pina in ziua de azi nu stiu sa fi venit varu` cuiva cu pistolu`, sau Arnold cu agheu`, dar seara asta credinta mea in el o fo` zdruncinata.
Tocmai ce-am vazut ultima scornire a lu` Van Damme, care mi-o suflat mucii. JCVD. Nu m-am prins decit dupa vreo 10 minute ce vre` sa zica titlu`. Oricum, nu mai e vorba de un Ioan-Claudiu ce salta picioru` la jinjiile cuiva, sau face sfoara si-n afara sistemului solar. Aci domnu` cu brand ii un actor ce cauta un rol ca sa mince si el o scrije` de pita si nu da decit peste productii de duzina. Pierde custodia lu` fatuca-sa, avocatul (jidov dupa nume)il jupoaie de bani si el se intoarce pe plaiurile natale in Belgia, unde cade nevinovat in miezul unui jaf armat la oficiul postal. Van Damme ii lovit, singereaza, plinge, mediteaza filosofic asupra dragostei, asupra rostului in viata, iar la capat ii bagat in temnita fara sa-i ia nimeni partea. Pe linga astea are si el, ca tot omul, o mama iubitoare si guraliva, cearcane si probleme cu unhappy end.
Cu siguranta nu ii cel mai breaz film pe care l-am vazut, dar unul pe care l-am urmarit cu placere. Nu stiu daca regizorul (ce pare araboi dupa nume)o facut un film bun. O facut in schimb unul imprevizibil ce stirneste interesul si curiozitatea. Mie, cel putin.

2 comentarii:

  1. deci, tovarasu, sa dam veridicitatii ce-i al adevarului... nenea jan van dam, cand o calcat glia noastra stramoseasca si o adulmecat palinca din asta de-a noastra, de sete, evident, si s-o facut oleaca tractor si alte elemente industriale in agricultura, cica s-o luat de niste mandre de club... si cica a suparat lume mai suspusa decat predecesorul de care vorbeam, adica nea vandam... si a iesit populatia cu nuncece si catane si, pentru ca asta era ve(n)deta holiudiana, cu badigarzi, astia din urma saracii si-o luat vanatai si contuzii pe spinare pentru adulterinul crai holiudian. asa ca... mai da-l in organul copulator a lui prea cinstita muma-sa... in rest, numa bine. scrii fain, e mulare pe neuronul meu. pacat ca nu am net mai des. cinste 9... bahaos

    RăspundețiȘtergere
  2. Io nu-l ridic in slavi pe Jenel, ci apreciez faptul ca e capabil dupa ce-a turnat filme cu plesneala si scatoalce, sa joace si in altceva. Multam de aprecieri.

    RăspundețiȘtergere