duminică, 15 noiembrie 2009

Peltici, gingavi si dislexici

Stiu pe unu` ce are o bunica unguroaica. Din Ungaria. Si bunica-sa vorbeste romaneste cum vorbesc ungurii, ceva de genul trebe la mine, am dat cu seama etc. Asta pe care-l stiu io, in loc sa vorbeasca cu buna-sa cum ar trebui, ca sa prinda si batrina 2 cuvinte si sa se inteleaga mai bine cu el-care nu vorbeste ungureste-ii convins ca ea pricepe doar romana stilcita. Asa ca in loc s-o intrebe vrei ceva de mincare, o ia cu vrea mincare la tine­? Nici nu-i de mirare ca biata muiere se simte-n limba romana ca intr-un labirint. Cu profesori din astia nici nu ai cum sa nu te impiedici de fiecare treapta.

Am priteni ale caror iubite, cind vor sa fie calde si intime, incep sa converseze ca niste dislexice. Sint bloscuta ta, pune-mi pelnita sub capsol... Amorul e doar pentru oligofreni si retardati? Ca adulti si persoane fara handicapuri in vorbire nu putem socializa intim? Colac peste cucul armenesc, in loc sa-si duca la un control medical iubita, sau sa-i dea papucii, mai cunosc dobitoci carora li se fute arcul limbii dupa ce femeia le descinta peltic in asternut. Asa am realizat ca e contagios cicatul asta si daca la o femeie nu-ti pasa ca se manifesta, la un barbat da urit pe dinafara. Cu ce tupeu vrei sa ne betivanim impreuna si sa vorbim despre pizda si meciuri, ca dupa 3 beri sa-mi strigi hai CFL, hai Lapidu`, hai Unilea Ulziceni? Am observat ca barbatii astia is cei care fara muierea lor prin preajma se arata cei mai cocosi. Ii arat io cine-i barbat in casa. Dinaintea mea trebe sa taca... Cum apare muierea, se manifesta si simptomele. Masculul devine gingav. La cheie.

In general lumea vorbeste cu copiii mai rau decit cu animalele de companie. Vezi paragrafele anterioare. Daca e mic si face greseli de vorbire, nu trebuie sa le faca si parintii pentru a simpatiza cu el. E ca si cum, sanatos fiind, ti-ai trage piciorul dupa tine la sectia de ortopedie doar pentru a-i face pe pacienti de acolo sa se simta in largul lor.

E destul sa-i vorbesti copilului corect si in timp isi revine. E calea cea mai simpla. Rezolva natura. Cu cit ii vorbesti mai stilcit sub pretextul afectiunii, cu atit e mai probabil ca la 5-6 ani sa fie inca tinta bataii de joc a colegilor. Starea aparenta de normalitate si confort in oligofrenie pe care unii incearca s-o induca copiilor e o iluzie daunatoare. Firesc ar fi sa ajuti copilul sa ajunga la normalitate aratindu-i chipul normalitatii, nu spunindu-i ca fecalele-s ciocolata.

2 comentarii:

  1. place la mine! picula flumusetea si intelepciunea de pe paginile blogului!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am tot timpul la mine pastile de voma ptr cazul in care se mai nimereste vreo domnita ce crede ea ca "iubitelu", " gugustucu", sunt cuvinte uzoale cand esti in public.

    RăspundețiȘtergere