sâmbătă, 19 decembrie 2009

Simplitate & simplism

Intr-un film cu harai, pistoale si ostatici, o haita de banditi sechestreaza un metrou si fac fapte de vitejie cu navetistii cacati la cur. Unul dintre navetisti are un lefton pe care chateaza cu pizda la care futea. La un moment dat, desi tiritura vedea ce se intimpla in metrou, porneste discutia urmatoare:

-Te iubesc atât de mult.

(Labarul tace milc de spaima teroristilor.)

- Ma auzi ?

- Da.

-Adica... ma iubesti si tu ?

-Sincer, nu pot vorbi momentan.

-Tot ce trebuia sa-mi spui era... da ! E mai putin de spus decat ca "nu pot vorbi momentan".

Filmul, care altfel ii o laba, pentru dialogul de mai sus merita toata aprecierea. O fi fantezie in proportie ridicata, insa alea 20 de secunde in care au loc replicile is realitate 100%. Multa lume le-a patit, chiar daca nu intr-un metrou in care bagabontii stau ciucur cu amele spre capul ghinionistului.

Da, muierea are dreptate. Intrucit fiinta simpla, se regaseste in simplism mai mult decit in simplitate. E mult mai usor sa spui DA, decit nu pot vorbi momentan, insa dincolo de asta exista o diferenta de perspectiva. Cam ca si aceea a intilnirii cu nevoiasul care-ti cere pomana si in loc sa-i dai peste, mai bine il inveti sa pescuiasca. A da peste cuiva, sau a spune DA, este mai mult decit simplu. Dar e impotriva firii sa o faci permanent. La fel cum e cel putin imatur si iresponsabil sa astepti sa primesti permanent. A intelege ca momentan nu se poate vorbi si ca e nevoie pentru a minca sa inveti sa pescuiesti e de bun simt elementar, iar nepriceperea ar trebui pedepsita. Nu incuviintez violenta decit daca e justificata. Acesta este unul dintre motivele care o justifica. Deplin.

3 comentarii: