miercuri, 23 decembrie 2009

Ti-as intra la inima

Prin liceu cind citeam jurnalul lui Dave Cooper, carte legata de serialul Twin Peaks, am dat peste o zicala ce parea cool si merita tinuta minte si de recitat la ocazii linia care departe geniul de nebunie e adesea foarte subtire. Mai incolo am realizat ca nu doar linia dintre geniu si nebunie e subtire, ci si alte linii despartitoare.

Acum citiva ani, Michele Placido, cunoscut la noi ca domnu` comisar Cattani Corrado, juca intr-un film Il posto dell`anima (Locul sufletului). Fiind seful unui sindicat dintr-o fabrica ce urma sa faca concedieri masive, lua apararea muncitorilor si sarea la grumazul stapinitorilor. Miezul unuia din discursurile sale era astia vor sa ne futa in cur, isi bat joc de noi luindu-ne sufletele.

Pare ciudat sa identifici locatia unei realitati spirituale in concret, insa deseori sufletul este asociat inimii ca izvor al sentimentelor. Vorbim de iubire si alte stari de spirit, insa le simbolizam prin inimioare. Ceea ce-mi parea ciudat in concluzia filmului lui Placido, am gasit in hi5ul mioritic confirmat de catre o tinara de geniu. Pentru a ajunge la inima cuiva, trebuia intrat prin cur.


Daca zicala din Twin Peaks trata strict planul intelectual, in urma investigatiei personale, am realizat un transfer in plan material. Linia care desparte curul de inima e adesea foarte subtire. Si odata concluzia trasa, poate ar trebui ca tinerele sa fie mai intelegatoare cind junii ce roiesc in preajma lor le privesc insistent bucile. Nu vor altceva decit sa le intre la inima.


2 comentarii:

  1. Pe articolul asta am ras cu lacrimi.Imi place,esti bun.O sa revin,in speranta ca pot invata ceva de la tine.La mai multe :)

    RăspundețiȘtergere
  2. offf ma facui trista acum.Adica sa renunt la toati pozili cu mini cand incercam sa cuceresc baietii care ma doreste ptr inima mea?Defapt zici tu ca ei ma doreste pa interes de intestin gros?

    RăspundețiȘtergere