sâmbătă, 7 martie 2009

Primiti cu adevarul?

In loc sa-mi sed pe coada si sa ma bag la hibernare nocturna la o ora decenta, nu m-am rabdat si am suit pe baricada monitorului cu niste prieteni. Ne-am apucat sa urmarim Religulous sa vedem cum domnu` documentarist desfiinteaza miturile credintei intr-un ceas jumate.
Introducerea ii scurta si cuprinzatoare religia este daunatoare progresului umanitatii. Si o face numa` in religiile monoteiste. Crestinism, iudaim, islamism. Restul lipsind din documentar, am concluzionat singur ca nu pun bete in roate binelui omenirii.
90% din film ii axat pe crestinism, intrucit pare plaga cea mai daunatoare abatuta asupra fapturii.
Ca sa sustina teoriile prezentate, domnu` reporter intervieveaza numa` oameni de seama, reprezentanti ilustrii ai confesiunilor puse la zid. Un pastor american fost homosexual, niste muieri transtlantice care o invatat religie de la TV, un hispanic autoproclamat a IIa incarnare a lui Hristos, pe unul ce joaca rolul lui Iisus intr-un parc de distractii crestin si inca ceva personaje dubioase de care n-o auzit nici neamurile lor.
Dialogurile is taiate brutal la montaj si adaugate unui colaj laolalta cu secvente din filme clasice si stiri. Pretextul absentei unui nume sonor din Vatican ii atribuit lipsei de buna credinta a structurii mai sus amintite de a dialoga cuviincios, cind de fapt e de-ajuns putina atentie pentru a realiza ca pseudo lipsa de cuviinta de care vorbeste documentaristu` ii cauzata tocmai de dobitocia lui de a folosi impotriva interdictiei camera video in Muzeele Vaticane, unde inafara de niste turisti habauci, nu vad pe cine ar fi putut inetervieva. Asadar marelui obiectiv prospus la inceput de film si anume indoiala, care presupune in vederea rezolvarii ei si participarea altor persoane, cu o oarecare autoritate in domeniul de dezbatere, i se opune tocmai prezentarea partinitoare si lipsita de profesionalism.
Printre cei despre care am uitat sa pomenesc ca ar fi fost chestionati cu privire la credinta lor, mai erau si un grup de soferi de TIR, un bezmetic care o infiintat ceva biserica a fumatorilor de marijuana, doi mormoni care s-o lepadat de credinta si ceva musulmanca din Olanda. Nu am vazut nici un reprezentant oficial al catolicilor, al ortodocsilor, al protestantilor, sau altor culte. Nu am inteles de ce musulmanii participanti nu au fost alesi dintr-o tara din Orientul Mijlociu, ci dintr-o tara europeana(sau inteleg si rid in pumni?). Nu inteleg de ce oamenii de stiinta chemati sa dea marturie, o faceau prin holuri si la bar, nu in laborator, sau in propriul birou. Nu inteleg nici de ce TIRistii nu o ajutat sa-i treaca prin minte realizatorului un gind profund si rigid. Gindul levierului.
Is de-acord ca asupra religiei si a atitudinilor dinaintea ei se pot pune intrebari si se pot ridica dubii, insa rezolvarea lor presupune o oarecare pregatire si seriozitate. In schimb koprodopera vizionata semana oarecum cu a face inspectie scolara la clasa I intrebind despre Kant si meioza, dupa care dinaintea nestiintei elevilor, s-ar decreta incapacitatea dascalului de a mai preda.
Concluzia documentarului ne ofera ultima mina de ajutor capabila sa ne scoata din kkt maturizati-va sau muriti! Concluzia personala este... tu si Dan Voiculescu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu