marți, 18 august 2009

Sfetnicul pagubitor

Toate se intimpla cum le prevede si le stie el. Are cel putin o parere in orice domeniu si daca cumva iti permiti sa-l contrazici, cu siguranta o sa-ti ratezi viata. Zice ca nu se supara daca nu-l asculti, poti face cum vrei, insa nu o sa-ti mai vorbesca cite zile ai. Fie ca unchi in familie, ca socru, sau ca proaspata cunostinta la coada la pasapoarte, nu cred sa fie unul care sa nu se fi batut macar din greseala de un astfel de personaj. Ma refer la omul sfatos.

In general omul sfatos abordeaza interlocutorul in mod politicos, doamnelor le saruta mina, iar cu barbatii se poarta de parca ar fi petrecut ani impreuna sustinind aceeasi echipa de cricket si consumind acelasi soi de bere. Sfatosul e prieten cu toata lumea si ii cunoaste pe toti intrucit le-a sarit tuturor in ajutor si numai bine le-a facut, desi parca doar el isi aduce aminte de asta.

Sfatosul iti explica de-i calci pragul ca tocmai pe locul pe care ti-ai asternut bucile, inaintea ta le-au mai priponit si primarul, popa, sau dascalul, astfel incit ti-e si frica sa te foiesti ca sa nu creada ca tulburi amintirea cururilor exemplare care si-au lasat amprenta acolo. Nu conteaza ca tie nu-ti place cafeaua. Sfatosul ti-o pune dinainte. Ia, ca e cea mai buna pe care o sorbi saptamina asta. Nu conteaza ca esti satul, sau vegetarian, trebuie sa bagi la marsupiu, ca altfel nu se poate lauda la urmatorul musafir ca te-a ghiftuit si atit de mult ti-a tihnit, incit nici mama, nici muierea nu te omeneste cum te omeneste el.

Nu te contrazice in mod direct pentru ca desi e specialist in toate, nu prea are ideile clare in nici un domeniu, dar daca scapi un gind breaz sare ca fript, asta am vrut si io sa zic, mi-ai luat vorba din gura, desi dupa cum si-a alcatuit rationamentul in precedenta, nu batea nici pe departe cu ceea ce ai emanat tu pe cavitatea bucala.
Daca tragi la el in gazda peste noapte, cind i se inchid ochii nu merge la somn. Te anunta in schimb te vad cam obosit, hai la culcare ca e tirziu. Ce parea la inceput bun simt, acum pare politete cu forta si sufocare, insa pentru el e doar grija ca oaspetele sa se simta in casa lui ca pastravul in apa. In apa oxigenata. Si cum nimeni nu stie ca sfatosul cum stau cu adevarat treburile, nu-ti lasa oportunitatea de a alege. Fa cum zice el, ca cine m-a ascultat, nu a umblat rau, iar cine nu a tinut seama de ce i-am spus, s-a cait amarnic. Sa fie amenintare, sa fie premonitie? Te ia cu sudori reci pe spinare gindul de a face cum te taie capul si nu cum il taie pe dinsul.

Sfatosul iti rezolva orice problema apelind la cunostinte si amici, dar is mari sanse ca in pragul realizarii sa te sune si sa-ti spuna ca soacra celui care trebuiasa puna punctul pe i are un neg care ii tulbura chi-ul si prin urmare nu mai are cum sa-ti solutioneze problema. Dar nu e cazul sa disperi, pentru ca sfatosul are alt prieten care in ultimul ceas te descurca. Asa si face, atit ca mai scump de doua ori decit putea s-o faci singur fara cunostinte si amici. La urmatorul oaspete ce-i paseste-n batatura povestea o sa sune ceva de genul uite, saptamina trecuta l-am rezolvat si pe asta si a fost mai mult decit multumit. Io lucrez doar cu persoane de incredere. Nu-ti face griji. Cu mine esti in maini bune.

Cita vreme sfatosul este strain si-i poti sugera nostalgia originilor, nu apuca sa te pagubeasca substantial, insa daca te bati de el in familie sau in habitat, nu uita sa ai mereu la indemina diazepam, sau arsenic. Sa fie, nu de alta, dar nu stii cind trebuie.

7 comentarii:

  1. rosu de pe FUNDalul blogului tau e cam strident stii nu? plus ca nu CURge bine cu galbenul de la Traffic Feed.Is prea sfatoasa?:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Toata lumea mi-o spune. Si de fiecare data stau cite 1 ceas sa incerc diferite variante alternative. problema e ca orice as face tot la galben si visiniu ajung. Fara sa vreau. Ma depaseste.

    RăspundețiȘtergere
  3. inca din a 5 a`mi zicea profu` de romana "sfatosenie mica", so ... :-" da` eu nu recunosc nimic, nu nu, nu ma bag cu forta`n inima nimanui, ce sa fac eu daca le cad cu tronc oamenilor ?! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce curios ! Ardelenii sunt cotaţi ca "sfătoşi". Şi totuşi, tabloul,aşa cum îl desenezi tu, se pliază perfect pe bucureştenii mei, cu gargara la ei oricând, cu tupeul available, toţi numa' cu relaţii în vârfu' bradului...Io nu ştiu cum de mai găsim cine să măture strada !
    Din spirit de frondă eu m-am gândit să-i scot din sărite prin tăcere-import-Ardeal !
    Ete aşa !:))

    RăspundețiȘtergere
  5. "Ascultat nu e vorbitorul cu gura cascata, ci vorbitorul care nu deschide gura,dar spune multe, cu rost."- dedicatie despre mine de la un coleg de servici

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alex`andra: aveti voi in Turda darul sfatului.
    @irina: io fiind ardelean, m-am cam referit la aborogenii de p-aci. Insa cred ca e universal valabil tabloul sfatosului.
    @Doinita: dupa citeva beri, m-a bagat in ceata cugetarea colegului.

    RăspundețiȘtergere
  7. prietenul sfatosului10 septembrie 2009 la 12:25

    Diazepam pt mine am. si tuica. imi lipseste arsenicul (pt sfatos). Am auzit ca strecurat in "marsupiu" in doze mici si dese...face minuni. CUMPAR ARSENIC. sau dau la schimb diazepam (sau tuica, ca am mai multa din asta).

    RăspundețiȘtergere